Knooppunt van Route.nl

Een wandeling over de Veluwe, daar gaat als natuur- en wandelliefhebber je hart sneller van kloppen. Deze routes nemen je mee door de uitgestrekte bossen en over de Ermelose Heide, Hanzestad Harderwijk, landgoed Staverden en Bosgehucht Drie.

Route 1

Stille bossen

De route start en eindigt in de bossen bij Camping het Vossenhol. Een prima uitvalsbasis om de Veluwe te verkennen. Je loopt meteen de bossen in. Het is hier heerlijk wandelen over de glooiende paden. Stil betekent op de Veluwe ook echt stil. Een prima manier dus om even de drukte van alledag achter je te laten. Of om met vrienden en familie wat bij te praten.

Schaapskudde

Aan de rand van de Ermelose Heide passeer je een aantal grafheuvels. Het is een van de vele plaatsen op de Veluwe waar eeuwenoude grafheuvels gevonden zijn. Op de heide geniet je van de mooie vergezichten. Ook hier is het lekker rustig. Als je tenminste niet de kudde blatende Veluwse Heideschapen tegenkomt die hier iedere dag graast. Even later duik je weer de geurige bossen in. Wat is wandelen op de Veluwe toch leuk!

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

 

Route 2

Leuvenumse Bos

Deze noordelijke lus leidt je naar de regio boven Camping het Vossenhol, het gebied rond Harderwijk. Eerst zet je koers naar het Leuvenumse Bos: een gevarieerd bos van loof- en naaldbomen, dat wordt doorsneden door de Leuvenumsche Beek. Er komen veel wilde dieren voor zoals zwijnen, dassen en edelherten. Dood hout mag blijven liggen, zodat het bos voldoende voedsel biedt aan insecten en daarmee ook aan vogels. Een heerlijk gevarieerd gebied.

Hanzestad Harderwijk

Even verderop fiets je Harderwijk binnen, waar je langs de voormalige Zuiderzee rijdt. Aan de kade van de stad klotst nu het getemde water van het Wolderwijd. Harderwijk is een Hanze- en vestingstad. Het centrum, dat als beschermd stadsgezicht geldt, telt een kleine honderd monumenten, zoals eeuwenoude herenhuizen. Door het leuke Ermelo fiets je terug naar Camping het Vossenhol. Blijf nog een nachtje slapen en ontdek morgen nog meer moois hier op de Veluwe!

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

 

Route 3

Landgoed Staverden

Na een nachtje bij Camping het Vossenhol ga je op pad. Deze lus leidt je naar de regio ten zuiden van de camping, het gebied rond Garderen. Maar eerst ontdek je Landgoed Staverden, eeuwen geleden aangelegd als begin van een stad. Dat plan ging niet door, zodat Staverden nu officieel het kleinste plaatsje met stadsrechten is in de Benelux. Het centrale landhuis dateert oorspronkelijk uit de dertiende eeuw, de huidige versie is in 1905 gebouwd.

Bosgehucht Drie

Langs de rand van Garderen rijd je naar het gehucht Drie, midden in de bossen. Dit is het Speulderbos, een van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Het is een echt gevarieerd oerbos waar de natuur haar gang mag gaan. Het staat bekend als het ‘bos van de dansende bomen’, omdat alleen de rechte stammen zijn gekapt. Sommige bomen lijken wel te buikdansen! Via het gezellige dorp Ermelo fiets je weer terug naar je startpunt.

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

 

Veel wandel-en fietsplezier!